Kaj je Noč knjige?

Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april, Svetovni ali Mednarodni dan knjige. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine.  Začel se je na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji letos projekt doslej organiziramo tretjič zaporedoma, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Koncept

Noč knjige je vseslovenski projekt, s ciljem zajeti celotno območje Slovenije in njena obmejna ozemlja, z branjem in knjigo povezati vse generacije, od najmlajših bralcev do starejših v domovih za ostarele.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje. Prireditelji samostojno izbirajo vsebine ter jih samostojno izvajajo.

Datum noči knjige 2016

Glede datuma smo se uskladili s kolegi v sosednji Hrvaški in se odločili, da bo letošnja Noč knjige izjemoma že v petek, 22. aprila, veliko prirediteljev namreč dogodkov ne bi moglo izvesti na dela prost dan. Obenem bomo vendarle obeležili tudi Svetovni dan knjige dan kasneje, v sodelovanju s partnerji pripravili kak prav poseben dogodek in te dogodke enakovredno vključili v promocijo.

Fokus noči knjige 2016

Letošnje leto bo prav posebno, saj prav v omenjenih aprilskih dneh obeležujemo 400-letnico smrti kar dveh velikanov evropske literature – Miguela Cervantesa in Williama Shakespearja. V soglasju s hrvaško Nočjo knjige smo se zato odločili, da ob tej redki obletnici izpostavimo znamenito misel iz dramskega dela Hamlet: Biti ali ne biti – to je zdaj vprašanje. Posebno bo to leto tudi zato, ker je slovenska kultura in z njo knjiga v vse večji in vse očitnejši stiski – zato je naše prizadevanje in prispevek k zaščiti branja ter knjige toliko večji in tehtnejši.

Kakšni dogodki so zaželeni?

Vsi dogodki povezani s knjigo, od samostojnih nastopov uveljavljenih in neuveljavljenih piscev in pesnikov vseh generacij, fotografske ali slikarske razstave, filmske projekcije v povezavi s knjigo, performansi, koncerti, družabne prireditve povezane s knjigo, skupna branja knjig (kot npr. Noč branja po šolah po Sloveniji), projekti v spletnih okoljih in na družbenih socialnih omrežjih, gostovanja tujih avtorjev, prostorske intervencije, instalacije. In še in še.

Kdo vse so vabljeni k ustvarjanju, kdo so prireditelji Noč knjige?

Knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih stroškov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD), pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni pesniki in pisatelji … skratka vsi, ki želijo prispevati.

Kdo so organizatorji projekta?

Med pobudniki smo se znašli široka družina posameznikov, društev, ki delujemo na področju knjige in branja:

 

Kdo so pokrovitelji projekta?

Pokrovitelji Noči knjige smo predvsem pobudniki projekta, ki vanj vlagamo svoj čas in energijo. Častni pokrovitelj je Slovenska nacionalna komisija za Unesco, ki je projektu namenila tudi prispevek za nujna sredstva organizacije v višini 1.500,00 EUR. Pokrovitelj projekta v letu 2016 je tudi Javna agencija za knjigo. K sodelovanju sta kot medijski pokrovitelji zaenkrat pristopila Radiotelevizija Slovenija in Radio Študent. Tudi letos so nam organizatorji Noći knjige na Hrvaškem brezplačno odstopili grafično podobo projekta skupaj z orodji za grafično urejanje, orodja za raziskavo tržišča ter svoje organizacijske izkušnje.

Kakšno podporo bodo imeli prireditelji?

  • objava na spletni strani nocknjige.si
  • objava v katalogu Noč knjige (rok za oddajo: 4. april)
  • medijska podora na strani medijskih pokroviteljev
  • PR paket za lažjo promocijo projekta na lastnih kanalih
  • brezplačne programske knjižice ter plakati projekta
  • brezplačni plakat s predvidenim praznim prostorom v katerega prireditelji vpišejo kraj in čas dogodka, ki ga organizirajo
  • javne napovedi projekta (novinarska konferenca)
  • skupno navdušenje nad knjigo in branjem

Kako lahko sodelujejo založniki in knjigotržci?

Tako, da pripravijo za ta dan posebne ponudbe in akcije bralcem in kupcem.

Takšne ponudbe bodo predstavljene na spletni strani www.nocknjige.si (rubrika Akcije) ter v katalogu Noč knjige.

Roki

25. marec Zadnji rok za oddajo zahtevka po promocijskem materialu (plakati), katerih distribucija bo potekala od 28. – 31. marca

4. april Zadnji rok za najavo dogodkov, ki bodo vključeni v katalog/zloženko

11. april Zadnji rok za oddajo zahtevka po katalogu/zloženki, katerih distribucija bo potekala od 12. – 15. marca

20. april Zadnji rok za najavo dogodka na spletni strani www.nocknjige.si

Kontakt

Organizacijski odbor Noč knjige 2016

E: nocknjige@gmail.com

I: http://nocknjige.si | FB: Noč knjige | TW: @Nocknjige / hešteg: #nočknjige2016